Szijjártó vezetésével 1,3 millió vakcinát adományozunk, többségét afrikai országoknak

Megosztás

A külügyminiszter szerint Magyarország járványügyi intézkedései az első pillanattól tökéletesek, ennek is köszönhető, hogy jelentős az oltóanyag-tartalékunk. Ezért ezeket most igen lendületesen el is ajándékozgatjuk egy ideje, mielőtt lejárnának. Pedig rettentő nagy összegbe kerültek.

Ghánának 800 ezer, Ruandának 300 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

A magyar diplomácia afrikai útjára készülő vezetője az utazása előtt, a ferihegyi repülőtéren arról beszélt, hogy a vakcina-beszerzésekkel kapcsolatos tavalyi döntéseknek és az idén végrehajtott gyors oltási kampánynak hála Magyarország most abban a helyzetben van, hogy aki akarja, felveheti az oltást.

Azt mondta: „van elég oltásunk az első, második, harmadik oltáshoz, van biztonsági tartalékunk is”, sőt, Magyarország megteheti, hogy segít azoknak az országoknak, amik nehéz helyzetben vannak, így az itthon fel nem használt oltóanyagokat segítségül tudjuk adni az afrikai országoknak.

Szijjártó azt mondta: a héten 800 ezer oltóanyagot visznek Ghánába és további 300 ezer vakcinát Ruandába.

Ruandában szerdán adja át a vakcinaadományt Szijjártó. Az afrikai ország felé tartó úton egy rövid látogatást tesz a Seychelle-szigetek fővárosában, Victoriában, ahol az ottani orvosok és szakápolók magyarországi továbbképzéséről tárgyalnak, és turisztikai megállapodást is kötnek.

A további programjairól azt mondta: Ruandából Törökországba repül, ahol részt vesz a Türk Tanács külügyminiszteri tárgyalásán, majd az azutáni pénteki csúcstalálkozón is. A Türk Tanács eseményén újabb 200 ezer darabos vakcinaadományt ad át Magyarország, miután a tanács országai arról döntöttek, hogy közösen is támogatják az afrikai országokat a járvány elleni védekezésben. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek